بخش سی تی اسکن بیمارستان امام خمینی ( ره ) آذرماه سال 1379 راه اندازی گردید.
پرسنل شاغل در این مرکز 13 نفر کارشناس رادیولوژی و 3 نفرمتخصص رادیولوژی با فوق تخصص سی تی اسکن می باشند.
دستگاه نصب شده در این مرکز محصول کشور آلمان با مارک فیلیپس می باشد .
چاپ تصاویر توسط دودستگاه چاپگر محصول کشور آلمان با مارک آگفا انجام می پذیرد .
بیمه های طرف قرارداد :
- تامین اجتماعی
-کارکنان دولت
-ایرانیان
- سایر اقشار
- روستایی
-نیروهای مسلح
-کمیته امداد
-صدا وسیما
- سینا
- شرکت نفت
نوبت دهی:
حضوری ، همه روزه بجز ایام تعطیل جهت همان روز از ساعت 8 صبح
نحوه پذیرش :
مراجعه به پذیرش سی تی اسکن بیمارستان واقع در بخش سی تی اسکن وانجام اقدامات لازم که توسط متصدیان پذیرش مرکز سی تی اسکن به اطلاع مراجعین محترم رسانده می شود که شامل موارد ذیل می باشد :
- درخواست سی تی اسکن توسط متخصص نوشته شود
- تشخیص توسط پزشک معاج در نسخ قید گردد.
- تایید نسخ توسط کارشناسان بیمه مقیم بیمارستان .
- اخذ فیش بانکی برابر تعرفه دولتی تعیین شده.
- تحویل نسخه و فیش بانکی به پذیرش .
- اخذ نوبت جهت انجام سی تی اسکن .
توضیحات بیمه ای :
تمامی نسخ روستایی می بایست دارای مهر ارجاع بوده و توسط متخصص طرف قرارداد بیمه روستایی یا متخصصین مراکزدرمانی دولتی نوشته شوند .
جهت نسخ تامین اجتماعی بعد از تایید کارشناس محترم بیمه از طریق سایت معاونت محترم درمان استعلام گرفته می شود و در صورت تایید قابل انجام می باشد .
آمار 6 ماهه اول سال 1402:
1 – فروردین : 285 مراجعین سرپائی 147 نفر مراجعین بستری
2 – اردیبهشت :380 نفر مراجعین سرپائی 172مراجعین بستری
3 – خرداد : 411نفر مراجعین سرپائی 170 نفر مراجعین بستری
4 – تیر : 451 نفر مراجعین سرپائی 212نفر مراجعین بستری
5 – مرداد :477 نفر مراجعین سرپائی 226 نفر مراجعین بستری
6 – شهریور : 453 نفر مراجعین سرپائی 217نفر مراجعین بستری
تعداد کل بیماران بستری 1144 و بیماران سرپایی 2457 می باشد.
جواب دهی :
بسته به نوع سی تی اسکن یک الی سه روز طول میکشد .(بعضی موارد نیاز به معاینه توسط پزشک رادیولوژیست و یا انجام سونوگرافی می باشد بنابراین بیش از یک روز طول می کشد )
سی تی اسکن: (CT-SCAN)
این شیوه تصویر برداری در حقیقت به معنی تصویر گیری مقطعی و عرضی از اعضای بدن میباشد. اما دارای اسامی مختلفی است که از آن جمله میتوان به CAT مخفف کلمات Computerized Axial Tomography به معنی توموگرافی کامپیوتری محوری میباشد. CTAT مخفف کلمات Computerized trans Axial Tomography به معنی توموگرافی کامپیوتری عرضی محوری میباشد. CTR مخفف کلمات computerized trans Recanstration ، CDT مخفف کلمات computerized Digital Tomography به معنی توموگرافی دیجیتالی کامپیوتری میباشد. اما نام ترجیحی آن که در کتابها و کاربردهای پزشکی بکار میرود کلمه CT اسکن مخفف کلمات computerized tomography scan میباشد که کلمه scan اسکن به معنی تقطیع کردن و واژهتوموگرافی از Tomo به معنی برش یا قطعه و graphy به معنی شکل و ترسیم است، گرفته شده است. در اصل به معنی تصویرگیری از برشهای قطع شده از یک عضو به صورت کامپیوتری میباشد.
دیدکلی:
اگر با یک درخواست سیتی اسکن ، به بخش سیتی اسکن یک بیمارستان مراجعه کرده باشید، شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که فرو رفتن در یک دستگاه تونل مانند و بی حرکت ماندن برای مدتی در داخل آن شما را دچار دلهره میکند یا نه. آیا با توجه به اخبارهای رادیو و تلویزیون راجع به خطرات اشعه ایکس خطری شما را تهدید میکند یا نه؟ یا اینکه چگونه یک کارشناس رادیولوژی بعد از قرار دادن شما در داخل دستگاه خود به اتاق دیگری رفته و ازپشت یک شیشه بزرگ و یک کامپیوتر چه کاری انجام میدهد و با بلندگوبا شما صحبت میکند؟
تاریخچه:
در سال 1917 میلادی یک ریاضیدان اتریشی به نامرادون (J.Radon) ثابت کرد که یک شیئی دو یا سه بعدی را میتوان با گرفتن بینهایت عکس از آن در جهات مختلف به تصویر کشید که پایهای برای سیتی اسکن محسوب میشد. در سال 1956 دانشمندی به نام بارسول (Barcewell) نقشه خورشیدی از تصاویرشعاعها درست کرد. در سال 1961الدندرف (oldendorf) و در سال 1963آلن کورمارک (Allencormarck) اندیشههایی ازسیتی اسکن را فهمیده و مدلهایی در حد آزمایشگاهی ساختهاند. در سال 1968کول (kuhl) وادواردز (Edwords) یک دستگاه اسکن مکانیکی برای تصویری از هسته ساختهاند که موفق بودند. اما نتوانستند کار خود را در حدرادیولوژی تشخیصی، توسعه دهند. تا اینکه درسال 72-1970 اصول ریاضی گفته شده توسط ریاضیدان انگلیسی (God feryhaunsfield) بکارگرفته شد و توانست یک دستگاه سیتی اسکن را بسازد و جهت مصرف بالینی معرفی کند. درسال 1979جایزه نوبل بطور مشترک به پروفسور آلنکورمارک وگاد فری هانسفیلد تعلق گرفت.
سیر تحولی و رشد:
مانند تمام رشتههای تصویر گیری پزشکی (رادیولوژی) دستگاههای سیتی اسکن بطور مداوم تغییرکرده و بوسیله کارخانهها و سازندگان مختلف پیش رفته است. دستگاه اولیه که بوسیله هانسفیلد و توسط شرکت EMI ساخته شده بود، فقط برای ارزیابی مغز طراحی شده بود، که دستگاه نسل اول یا EMI نام داشت. مدت زمان کوتاهی نگذشت که نسل دوم دستگاههای سیتی اسکن با امکانات بیشتر به بازار آمد و نسل سوم این دستگاهها با امکاناتی از جمله کم شدن زمان تصویرگیری معرفی شد. هم اکنون نسل چهارم با سرعت خیلی بالا و امکانات بهینه و نتایج عالی موجود میباشد.
ساختمان یک دستگاه سیتی اسکن:
یک دستگاه اسکن توموگرافی کامپیوتری از یک میز برای قرار گرفتن بدن بیمار ، یک گانتریکه سر بیمار در آن قرار میگیرد، یک منبع تولید اشعه ایکس، سیستمی برای آشکارکردن تشعشع خارج شده از بدن ، یک ژنراتوراشعه ایکس، یک کامپیوتر برای بازسازی تصویر و کنسول عملیاتی که تکنولوژیست رادیولوژی بر آن قرار میگیرد، تشکیل شده است.
اصول کار دستگاه سیتی اسکن:
پس از اینکه بدن بیمار بر روی میز و سر آن درگانتری قرار گرفت و شرایط دستگاه بر حسب ناحیه مورد تصویر برداری تنظیم شد، یک دسته پرتو ایکس توسط کولیماتور (محدودکننده دسته اشعه) به صورت یک باریکه در آمده و از بدن بیمار رد میشود (پالس میشود). مقداری ازانرژیاشعه هنگام عبور از بدن جذب و باقیمانده اشعه با عنوان پرتو خروجی که از بدن بیمار عبور میکند توسط آشکار سازی که مقابل دسته پرتو ایکس قرار دارد، اندازه گیری شده و بعد از تبدیل به زبان کامپیوتری درحافظه کامپیوتر ذخیره میشود. بلافاصله پس از اینکه اولین پالس اشعه بطرف بیمار فرستاده و اندازهگیری شد ولامپ اشعه ایکس یک حرکت چرخشی بسیار کم انجام داد، دسته پرتو ایکس دوباره پالس شده ،مجددا اندازهگیری میشود و در حافظه کامپیوتر ذخیره میگردد.
این مرحله چندصد یا چند هزار بار بسته به نوع دستگاه تکرار میشود تا تمام اطلاعات مربوط به عضومورد نظر در حافظه کامپیوتر ذخیره شود. کامپیوتر میزان اشعهای را که هر حجم معینی از بافت جذب میکند، اندازه گیری میکند. این حجم بافتی را واکسل (Voxel) مینامند که مشابه چندمیلیمتر مکعب از بافت بدن میباشد. در سی تی اسکن یک لایه مقطعی از بدن به این واکسلهای ریز تقسیم میشود، که با توجه به مقدار جذب اشعهای که توسط هر کدام از این واکسلها صورت میگیرد، یک شماره نسبت داده میشود. این شمارهها نیز بر روی تصویر که برصفحه تلویزیون مانند کامپیوترمیافتد، یک چگالی با معیار خاکستری (از سفید تاسیاه) اختصاص داده میشود.
نمایش هرکدام از واکسلها را بر روی مونیتور یکپیکسل (Pixl) میگویند. یعنی واکسلها حجم سه بعدی و پیکسلها دو بعدی میباشند و هر چه تعداد پیکسلها بر روی مونیتور بیشتر باشدتصویر واضحتر و قابل تفکیکتر است. اعدادی که با توجه به مقدار جذب اشعه به هربافت اختصاص داده میشود، را اعداد سی تی یا اعداد هانسفیلد مینامند. بطور مثال بافت چربیکمتر ازبافت عضلانی و بافت عضلانی کمتر ازبافت استخوانیاشعه را جذب میکند. بنابراین بطور مثال استخوان 400+ ،آبصفر وچربی 50 و هوا 500میباشد که هر چه مقدار این اعداد کمتر باشد، بر روی فیلم سیتی اسکن آن قسمت طبق معیار خاکستری بیشتر به سمت سیاهی تمایل دارد و برعکس هرچه عدد سی تی مثل استخوان بالا باشدتصویر به سمت سفیدی تمایل دارد. گاهی برای مشخص تر شدن اعضایی که دارای چگالی شبیه به هم هستند ازمواد کنتراست زا استفاده میشود که تفاوت را به خوبی مشخص کند.
کاربرد:
- تشخیص بیماریهای مغز و اعصاب
- چون سی تی اسکن میتواند تفاوت بین خون تازه و کهنه را به تصویر بکشد، به همین دلیل برای نشان دادن موارد اورژانس بیماریهای مغزی بهترین کاربرد را دارد.
- بیمارهای مادر زادی مانند بزرگی یا کوچکی جمجمه
- تشخیص تومورهای داخل جمجمهای و خارج مغزی
- خونریزی در قسمتهای مختلف مغز وسکتههای مغزی
- بررسی بیماریهای ریه